ΦΠΑ: Τι θα συμβεί στο «ράφι» αν μειωθεί ο συντελεστής – Η ανάλυση της ΤτΕ [γραφήματα] Ημερομηνία:
Σήμερα 18/7/2025, 17:52 - Εμφανίσεις: 16
Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει «φουντώσει» κατά την τελευταία διετία περί του αν η μείωση του ΦΠΑ οδηγεί σε μειώσεις στο «ράφι» πραγματοποιεί σχετική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Νέες αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (Τεύχος 61, Ιούλιος 2025), εξετάζουν ενδελεχώς το ζήτημα.
Η μελέτη (Georgios Palaiodimos & Dimitris Papageorgiou, «VAT Rate Shocks and Inflation: A Theoretical and Empirical Analysis for Greece») σημειώνει πως θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική μια μείωση του ΦΠΑ στον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τα διαρθρωτικά και θεσμικά χαρακτηριστικά κάθε οικονομίας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Για παράδειγμα, σε ελεγχόμενο οικονομετρικό μοντέλο (υπόδειγμα DSGE), η μείωση του ΦΠΑ στη λιανική μετακυλίεται κατά 19-25% στις τιμές σε ορίζοντα ενός έτους.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι έως 1 ευρώ σε κάθε 4 ευρώ μείωσης του ΦΠΑ, φτάνει πραγματικά στον καταναλωτή.
Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ο βαθμός ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων, οι ακαμψίες της αγοράς εργασίας, η τιμολογιακή συμπεριφορά των επιχειρήσεων και η αλληλεπίδραση μεταξύ της εμμένουσας πολιτικής και των προσδοκιών του ιδιωτικού τομέα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η άμεση επίπτωση Για να καταδειχθεί αυτό το σημείο, ας θεωρήσουμε μια προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.
Η άμεση επίπτωση στον πληθωρισμό είναι η μείωση του επιπέδου των τιμών, καθώς ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής μειώνει άμεσα τις τιμές καταναλωτή.
Πάντως, αυτός ο αρχικός αποπληθωριστικός αντίκτυπος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μερικώς από μεταγενέστερες δυναμικές από την πλευρά της ζήτησης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Συγκεκριμένα, η εφαρμογή αυτού του μέτρου παράγει θετικό εισοδηματικό αποτέλεσμα, ενισχύοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τονώνοντας την κατανάλωση.
Επιπλέον, δεδομένου του προσωρινού χαρακτήρα της μ...